Pada waktu petang amat sesuai jika terdapat juadah yang dapat mengisi kekosongan ketika bersama keluarga di rumah. Jadi anda boleh mencuba resipi kuih Talam Keladi ini untuk di nikmati seisi keluarga.
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung sagu
1 1/2 cawan gula
3 1/4 cawan santan
1 cawan keladi - dipotong dadu & direbus empuk
Sedikit pewarna ungu
Sedikit perisa keladi
Secubit garam
Cara Menyediakan:
1. Satukan tepung beras, tepung sagu, gula dan garam dalam satu bekas. Kacau hingga rata.
2. Masukkan santan dan kacau hingga gula larut kemudian dibahagi dua. Satu bahagian dibiarkan berwarna putih manakala satu bahagian lagi diwarnakan ungu dan dicampurkan dengan isi keladi serta perisa keladi.
3. Panaskan loyang kecil dalam periuk kukus kemudian masukkan 1 1/2 senduk adunan putih dan kukus hingga masak. Tuangkan 1 1/2 senduk lagi adunan putih ke atasnya lalu dikukus lagi hingga masak. Ulang proses mengukus selapis hingga habis kesemua adunan putih.
4. Tuangkan pula 1 1/2 senduk adunan ungu ke atas lapisan putih dan kukus sehingga masak. Ulang mengukus selapis demi selapis hingga habis kesemua adunan ungu.
(Talam ini juga boleh dikukus berselang-seli antara adunan ungu dan putih)
Selamat mencuba.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment