Bagi resipi biskut kali ini penulis ingin mengajak anda membuat Biskut Makmur. Mungkin terdapat sebahagian dikalangan anda tidak mengetahui akan biskut ini terutamanya golongan remaja pada masa kini.
Oleh itu, penulis sengaja untuk berkongsi akan resipi tradisional ini agar ia tidak dilupai pada masa akan datang.
Bahan-bahan
Oleh itu, penulis sengaja untuk berkongsi akan resipi tradisional ini agar ia tidak dilupai pada masa akan datang.
Bahan-bahan
Tepung Gandum ( 1 kg )
Minyak Sapi Tulen ( Ikut lembut adunan )
Kacang Tanah ( Di goreng tanpa minyak )
Telur ( 3 Biji )
Gula Aising
Cara-cara
1. Panaskan tepung dalam kuali. Kaedah ini dilakukan supaya biskut yg dibuat nanti tidak melekat di lelangit apabila dimakan.
2. Ayak tepung sebentar tadi,supaya tiada ketulan kecil.
3. Kacang digoreng tanpa minyak sehingga masak. Kemudian buang kulitnya.
5. Cairkan minyak sapi
6. Gaul tepung gandum bersama kacang tanah, telur dan minyak sapi sehingga sebati.
7. Apabila adunan suda sebati dan sesuai untuk dibulatkan. Bolehlah mula membulat adunan kecil-kecil sedikit demi sedikit.
8. Setelah siap,bolehlah dimasukkan kedalam ketuhar untuk dimasak.
9. Biskut yang suda masak, bolehlah digulingkan kedalam gula aising. Siap untuk dimakan.
Selamat mencuba penulis ucapkan.
No comments:
Post a Comment