Bagi resipi biskut penulis ingin memberikan resipi biskut yang biasa dibuat oleh bonda setiap kali menjelangnya musim perayaan terutamanya pada Hari Raya Aidilfitri iaitu Biskut Semperit. Walaupun kedengaran namanya agak terlalu tradisional tetapi nilai rasa terhadap biskut itu sukar untuk diucapkan kerana ke enakannya setelah memakannya.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN:
250 gm mentega
125 gm gula aising
1 biji telur
2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu serbuk penaik
100 gm kismis
1. Pukul mentega bersama gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi.
3. Campurkan tepung jagung, tepung kastard, serbuk penaik, kismis dan garam ke dalam adunan dan gaul sebati sehingga menjadi doh yang lembut.
4. Gunakan acuan semperit untuk membentukkan.
5. Terapkan di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 170 0C selama 15 minit.
Semoga anda semua dapat mencubanya.
Semoga anda semua dapat mencubanya.
No comments:
Post a Comment