Masak lemak sememangnya masakan yang sangat sedap untuk dimakan ketika waktu makan tengahari. Oleh itu, penulis ingin berkongsikan resipi masak lemak yang telah dipelbagaikan oleh bonda penulis bagi memberikan kelainan serta menyuntikan resipi jawa terhadap masakan tersebut.
Bahan-bahan:
10 biji pisang lemak manis
1 ikat pucuk paku
300 ml santan pekat
2 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk dikisar:
10 tangkai cili padi
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
4 sm kunyit hidup
40 gm ikan bilis
1 sudu besar lada hitam
Cara menyediakan:
1. Pisang dibersihkan dan dipotong ikut suka.
2. Rendamkan di dalam air. Kemudian tuskan.
3. Tuangkan santan di dalam periuk.
4. Masukkan bahan-bahan kisar serta asam gelugur.
5. Kacau perlahan-lahan di atas api sederhana sehingga mendidih.
6. Masukkan pula pisang dan pucuk paku.
7. Tambahkan garam.
8. Masak sehingga pisang empuk.
9. Bolehlah dihidangkan dengan nasi panas.
Selamat mencuba.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment