Bagi resipi sajian makanan yang ingin penulis kongsikan pada kali ini ialah sejenis kuih tradisi yang sangat mudah untuk dibuat iaitu "Kuih Kaswi Jawa". Makanan ini amat sesuai dimakan pada waktu pagi atau petang ketika bersantai bersama keluarga di rumah. Oleh sebab itu, penulis ingin mengajak anda semua mencuba untuk membuatnya sendiri di rumah.
Baiklah tanpa membuangkan masa penulis akan terus memberikan cara-cara untuk membuat kih tersebut. Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah :
- 250 gram tepung beras
- 70 gram tepung ubi
- 50 gram tepung jagung
- 200 gram gula pasir
- 100 gram gula perang (gula melaka)
- 300 ml santan pekat
- 700 ml air
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh pes panda
- 350 gram cendol yang telah siap dibuang airnya.
- Satukan semua bahan diatas itu tadi kecuali cendol.
- Kemudian tapiskan dan masak sehingga naik wapnya dan baru masukan cedol.
- Tuangkan adunan yang telah dimasak itu tadi ke dalam acuan dan kukus selama 30 minit.
- Akhir sekali biarkan sehingga sejuk dahulu sebelum di potong dan hidangkan bersama ampas kelapa putihnya sahaja.
No comments:
Post a Comment