-->
Mudah, Cepat & Sedap


Create by CSI Art
  • Home
  • Pengenalan
  • Masakan Jawa
  • Sayuran
  • Info Tambahan
  • Penulis Pena

Tuesday, 15 November 2011

21. Talam Keladi Mak


Pada waktu petang amat sesuai jika terdapat juadah yang dapat mengisi kekosongan ketika bersama keluarga di rumah. Jadi anda boleh mencuba resipi kuih Talam Keladi ini untuk di nikmati seisi keluarga.

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung sagu
1 1/2 cawan gula
3 1/4 cawan santan
1 cawan keladi - dipotong dadu & direbus empuk
Sedikit pewarna ungu
Sedikit perisa keladi
Secubit garam

Cara Menyediakan:
1. Satukan tepung beras, tepung sagu, gula dan garam dalam satu bekas. Kacau hingga rata.
2. Masukkan santan dan kacau hingga gula larut kemudian dibahagi dua. Satu bahagian dibiarkan berwarna putih manakala satu bahagian lagi diwarnakan ungu dan dicampurkan dengan isi keladi serta perisa keladi.
3. Panaskan loyang kecil dalam periuk kukus kemudian masukkan 1 1/2 senduk adunan putih dan kukus hingga masak. Tuangkan 1 1/2 senduk lagi adunan putih ke atasnya lalu dikukus lagi hingga masak. Ulang proses mengukus selapis hingga habis kesemua adunan putih.
4. Tuangkan pula 1 1/2 senduk adunan ungu ke atas lapisan putih dan kukus sehingga masak. Ulang mengukus selapis demi selapis hingga habis kesemua adunan ungu.
(Talam ini juga boleh dikukus berselang-seli antara adunan ungu dan putih)

Selamat mencuba.
Posted by semudah itu sahaja at 01:18
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest
Labels: Kuih Muih

No comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
View mobile version
Subscribe to: Post Comments (Atom)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Daisypath Graduation tickers

Maklumat Tambahan

Hargai Masa

Anda Adalah Pelawat Ke-
Jadilah Pertama yang "LIKE"
Chef Syamin Ismail
Cik Syamin Ismail

Reka Lencana Anda

Peminat Setia

Makmasaksedap Crew

Get tutorial here

Perkongsian Pintar

Catatan Popular

get this widget here

Pelawat

free counters

Labels

Biskut (3) Info Tambahan (5) Kek (1) Kuih Muih (3) Masakan Jawa (2) Minuman (1) Nukilan Pena (1) Petua Dapur (4) Sayuran (3)

Catatan Harian

Jumlah Post & Komen

get this

Blog-Blog Saya

  • 9W2VSI
    Amalan Hari Terakhir Tahun Hijrah dan Awal 1 Muharram - Bulan Muharam mempunyai seribu satu keberkatan bagi mereka yang tahu menghargai dan menilai kelebihannya, melalui amalan yang dianjurkan untuk dilaksanak...
    12 years ago
  • Jus Klik Klik Jew
    Cara Letak Kod HTML/javascript Di Blog - Apabila memasuki dunia blogging, antara perkara yang tidak dapat dielakkan adalah untuk menghias blog sendiri. Terdapat beberapa cara untuk menghias blog...
    13 years ago
..
© 2011 Mak Masak Sedap. Theme images by merrymoonmary. Powered by Blogger.