-->
Mudah, Cepat & Sedap


Create by CSI Art
  • Home
  • Pengenalan
  • Masakan Jawa
  • Sayuran
  • Info Tambahan
  • Penulis Pena

Sunday, 6 November 2011

4. Sambal Udang Kering Jawa


Pada resipi masakan bonda penulis yang telah di masak hari ini adalah "Sambal Udang Kering" sebagai pembuka selera sebelum menjamu juadah yang telah disediakan oleh bonda penulis. Lantas penulis ingin berkongsikan kepada anda semua cara penghasilannya.

Untuk resipi kali ini ianya amat mudah untuk dimasak kerana ia tidak memerlukan modal yang besar untuk anda semua berbelanja bagi mendapatkan kesemua bahan-bahan yang diperlukan kerana ia bergantung kepada citarasa anda sebenarnya. Jadi resipi ini boleh dibuat khususnya kepada para pelajar yang tinggal di Universiti misalnya disamping dapat menjimatkan masa dan yang paling penting ia sedap dimakan dengan nasi putih ataupun begitu sahaja.

Berikut merupakan bahan-bahan yang diperlukan dan proses-proses memasaknya :

Bahan-bahan:
300 gm udang kering
35 tangkai cili kering - dikisar
6 ulas bawang merah - dikisar
6 batang serai - dikisar
1/2 inci kunyit hidup - dikisar
2 sudu asam jawa - diambil jusnya
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil serbuk perasa
1/4 cawan air
8 ulas bawang merah - dihiris dan digoreng garing
5 sudu besar minyak

Cara menyediakan:
1.   Rendamkan udang kering selama sejam.
2.   Bersihkan, tus dan keringkan.
3.   Kisar udang kering ini sehingga halus.
4.   Panaskan minyak di dalam kuali.
5.   Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
6.   Masukkan udang kering yang telah dikisar halus tadi.
7.   Masukkan juga air asam jawa, gula dan serbuk perasa.
8.   Goreng sehingga bahan-bahan ini kering.
9.   Angkat. Apabila sejuk, tambahkan bawang goreng.
10. Boleh dihidangkan atau simpan di dalam bekas kedap udara.
Anda juga boleh mempelbagaikan lagi hidangan ini dengan pelbagai menu seperti ikan bilis, ayam atau daging mengikut citarasa anda sekalian. Diharapkan anda semua selamat mencuba.

Posted by semudah itu sahaja at 23:32
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest
Labels: Masakan Jawa

No comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Daisypath Graduation tickers

Maklumat Tambahan

Hargai Masa

Anda Adalah Pelawat Ke-
Jadilah Pertama yang "LIKE"
Chef Syamin Ismail
Cik Syamin Ismail

Reka Lencana Anda

Peminat Setia

Makmasaksedap Crew

Get tutorial here

Perkongsian Pintar

Catatan Popular

get this widget here

Pelawat

free counters

Labels

Biskut (3) Info Tambahan (5) Kek (1) Kuih Muih (3) Masakan Jawa (2) Minuman (1) Nukilan Pena (1) Petua Dapur (4) Sayuran (3)

Catatan Harian

Jumlah Post & Komen

get this

Blog-Blog Saya

  • 9W2VSI
    Amalan Hari Terakhir Tahun Hijrah dan Awal 1 Muharram - Bulan Muharam mempunyai seribu satu keberkatan bagi mereka yang tahu menghargai dan menilai kelebihannya, melalui amalan yang dianjurkan untuk dilaksanak...
    12 years ago
  • Jus Klik Klik Jew
    Cara Letak Kod HTML/javascript Di Blog - Apabila memasuki dunia blogging, antara perkara yang tidak dapat dielakkan adalah untuk menghias blog sendiri. Terdapat beberapa cara untuk menghias blog...
    13 years ago
..
© 2011 Mak Masak Sedap. Theme images by merrymoonmary. Powered by Blogger.