-->
Mudah, Cepat & Sedap


Create by CSI Art
  • Home
  • Pengenalan
  • Masakan Jawa
  • Sayuran
  • Info Tambahan
  • Penulis Pena

Sunday, 6 November 2011

3. Kuih Kaswi Jawa


Bagi resipi sajian makanan yang ingin penulis kongsikan pada kali ini ialah sejenis kuih tradisi yang sangat mudah untuk dibuat iaitu "Kuih Kaswi Jawa". Makanan ini amat sesuai dimakan pada waktu pagi atau petang ketika bersantai bersama keluarga di rumah. Oleh sebab itu, penulis ingin mengajak anda semua mencuba untuk membuatnya sendiri di rumah.

Baiklah tanpa membuangkan masa penulis akan terus memberikan cara-cara untuk membuat kih tersebut. Antara bahan-bahan yang diperlukan ialah :
  • 250 gram tepung beras
  • 70 gram tepung ubi
  • 50 gram tepung jagung
  • 200 gram gula pasir
  • 100 gram gula perang (gula melaka)
  • 300 ml santan pekat
  • 700 ml air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pes panda
  • 350 gram cendol yang telah siap dibuang airnya.
Untuk cara menyediakannya pula adalahg seperti berikut :

  1. Satukan semua bahan diatas itu tadi kecuali cendol.
  2. Kemudian tapiskan dan masak sehingga naik wapnya dan baru masukan cedol.
  3. Tuangkan adunan yang telah dimasak itu tadi ke dalam acuan dan kukus selama 30 minit.
  4. Akhir sekali biarkan sehingga sejuk dahulu sebelum di potong dan hidangkan bersama ampas kelapa putihnya sahaja. 
Lihat betapa mudahnya untuk menghasilkan kuih ini penulis mengharap anda semua berjaya membuatnya di rumah nanti. Sekian, sahaja daripada penulis nantikan resipi yang akan datang.
Posted by semudah itu sahaja at 23:21
Email ThisBlogThis!Share to XShare to FacebookShare to Pinterest
Labels: Kuih Muih

No comments:

Post a Comment

Newer Post Older Post Home
Subscribe to: Post Comments (Atom)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Daisypath Graduation tickers

Maklumat Tambahan

Hargai Masa

Anda Adalah Pelawat Ke-
Jadilah Pertama yang "LIKE"
Chef Syamin Ismail
Cik Syamin Ismail

Reka Lencana Anda

Peminat Setia

Makmasaksedap Crew

Get tutorial here

Perkongsian Pintar

Catatan Popular

get this widget here

Pelawat

free counters

Labels

Biskut (3) Info Tambahan (5) Kek (1) Kuih Muih (3) Masakan Jawa (2) Minuman (1) Nukilan Pena (1) Petua Dapur (4) Sayuran (3)

Catatan Harian

Jumlah Post & Komen

get this

Blog-Blog Saya

  • 9W2VSI
    Amalan Hari Terakhir Tahun Hijrah dan Awal 1 Muharram - Bulan Muharam mempunyai seribu satu keberkatan bagi mereka yang tahu menghargai dan menilai kelebihannya, melalui amalan yang dianjurkan untuk dilaksanak...
    12 years ago
  • Jus Klik Klik Jew
    Cara Letak Kod HTML/javascript Di Blog - Apabila memasuki dunia blogging, antara perkara yang tidak dapat dielakkan adalah untuk menghias blog sendiri. Terdapat beberapa cara untuk menghias blog...
    13 years ago
..
© 2011 Mak Masak Sedap. Theme images by merrymoonmary. Powered by Blogger.